ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Predstavitev Kmetije Cimerman
Brez laktoze Brez Glutena Lastna vzreja Naravno dimljeno

O kmetiji Cimerman

Smo srednje velika družinska kmetija, lahko bi rekli živilsko usmerjena podjetniška kmetija, ki leži v spodnjem Podravju- niže Ptuja, v manjši občini - Markovci. Kmetijo sestavlja 5 članov, ter nekaj zaposlenih. Skupaj pišemo zgodbo, ki se prenaša iz roda v rod. Klasično primarno kmetijstvo, ki obsega poljedelstvo in živinorejo, smo dopolnili. Dopolnili tako, da smo primarnim produktom dodali vrednost. Tako so tudi otroci usmerili šolanje v smer dejavnosti, ki jo danes opravljamo – živilstvo.

 
 

Kako se je začelo?

Vse skupaj se je začelo z ukinitvijo sladkorne pese, ter padcem vrednosti prašičev. Oče Milan in mama Brigita sta se kljub ne najboljšim časom odločila nadaljevati in vztrajati. Začela sta s pridelavo zelenjave, ter prvimi kilogrami pridelanih bučnih semen. Zelenjavo smo prodajali na tržnicah, dostavljali za menze in restavracije. Pridelovali smo širok spekter zelenjave – prevladovali so krompir, čebula in paprika.

Ob strmem naraščanju gradnje trgovskih centrov, kot so Lidl, Hofer, Špar in drugi, ter velikem uvozu cenene zelenjave, ki je bila in v večini še zmeraj je – cenejša od tiste, ki jo je slovenski kmet sposoben pridelati za minimalni zaslužek, smo bili primorani dodati kmetiji dopolnilno dejavnost. Odločili smo se za predelavo mesa, ter pridelavo bučnega olja. Odziv je bil pozitiven, zato smo dejavnost počasi širili. Počasi pa zato, ker so bili otroci še manjši – v času šolanja. Mama in oče sta vzpodbujala in bila gonilna sila za dejavnost na kmetiji. Kljub težkim začetkom in nevedoč odločitvam otrok, sta čas in naključje prinesla na kmetijo zagon za delo vseh članov družine. Tako so tudi otroci usmerili šolanje v smer dejavnosti, ki jo danes opravljamo – živilstvo in gostinstvo.

Poudarek na predelavi mesa

Tako se je zelenjadarstvo na kmetiji počasi zmanjševalo, večala pa se je količina pridelanih bučnih semen, ki smo jih predelali v bučno olje, velik poudarek pa smo dali na predelavo mesa, ter iz leta v leto večali spekter in količino mesnih izdelkov. Začelo se je s salamami. Ljudem so bile všeč, vendar so bili bučno olje, salame in nekaj zelenjave, premalo – obenem pa je bilo povpraševanje po drugih artiklih. Tako smo začeli izdelovati še domače klobase za kuhanje, zaseko, ocvirke, meso iz tunke, ter več in več artiklov. V tej branži se nikoli ne konča. Ker je bilo izdelkov in količina le teh vedno večja, smo bili primorani nekoliko povečati prostore za predelavo. S časoma smo večali krog prodaje, število tržnic, ter bili zelo na tesno s količino prašičev. Že tako je bilo ogromno dela s prašiči, poleg tega pa nam je primanjkovalo prostora za le te, tako da širjenje hleva ni bila prav velika dilema. Odločili smo se adaptirati in povečati hlev, vendar na stopnjo, da bo bistveno manj dela – predvsem v zvezi s čiščenjem hleva in priprave hrane za prašiče. Med tem, ko smo počasi večali stalež prašičev in predelavo mesa, nam je naslednjo oviro predstavljal zakol prašiča v klavnici. Odvoz prašičev do klavnice in kasneje nazaj je vzel veliko časa. Po premisleku in skupni odločitvi je sledila adaptacija in odprtje uradne klavnice. Tako je pripeljalo leta 2013 do prve zaposlitve na kmetiji.

s

Tako sedaj sledimo načelu »od njive do mize«, kar pomeni, da smo usmerjeni k lastni in lokalni reji živali, lastni klavnici in predelavi. Tako se trudimo ujeti vsak korak našega produkta, da je na koncu najboljši za vas. V svoji klavnici in predelovalnici pripravljamo in predelujemo meso, ter mesne izdelke, ki jih nudimo Vam. Trudimo se, da so naši izdelki, kar se da, najboljše kakovosti. Nudimo tudi izdelavo narezkov, tako hladnih, kot toplih. Pripravljamo pogostitve za vse priložnosti. Veselimo pa se tudi posameznih skupin na degustacijah - na samem domu v Stojncih.

 

K mesnim izdelkom, narezkom in degustacijam se poda odličen domači rženi kruh, ki ga pečemo po naročilu, oz. za tržnice skoraj vsak dan. Pripravimo tudi sveže slano pecivo, ki se poda za vse vrste priložnosti.

 

Kmetija Cimerman

lastna pridelava krmnih rastlin

Brez laktoze

Naravno Dimljeno